Vår historie.

Den 22. februar 1934 mistet Anton livet på sjøen. Under en storm falt storebroren Johannes over bord fra fiskebåten de eide sammen med tre andre. Han kunne ikke svømme. Anton hoppet etter for å redde broren. Begge forsvant.

Augun var 10 år da faren gikk bort. Han måtte jobbe på sjøen for å tjene penger til konfirmasjonsdressen sin. Siden han “bare var et barn” fikk han 20% mindre betalt enn de voksne for fisken han solgte. For å ære farens minne, tok han etternavnet Antonsen - sønn av Anton.

Anton er grunnleggerens oldefar og selskapet er oppkalt etter han. Sammen med Augun har han inspirert til kjerneverdier som pågangsmot, grundighet og hardt arbeid.

Selskapet ble stiftet i 2021 som S.I.A. AS (kort for Siv. Ing. Antonsen), før navn og logo ble endret i 2024 da Jan-David begynte på fulltid.

Sivilingeniør Jan-David Antonsen.

Fra barndommen av har Jan-David vært flink til å planlegge, organisere og å løse problemer. Med høy gjennomføringsevne likte han å skape struktur og å få ting gjort.

Det var disse egenskapene som fikk han til å studere bachelor i byggingeniør ved Høgskolen på Vestlandet og master i industriell økonomi ved Universitetet i Stavanger. Ironisk nok var BIM (modellering av bygninger) det eneste faget han droppet ut av i studiet, fordi undervisningen var uinspirerende og kjedelig.

Jan-David elsker å omgjøre tanker og idéer til et konkret design, og å se designet komme til live. Han har bred erfaring med tegning og byggesøknad. Hvis det er noe han ikke kan, står han på til han finner en løsning.

Ofte stilte spørsmål.

  • Anton Arkitekt tegner alt fra terrasser, fasadeendringer og endring av planløsning til tilbygg, påbygg og nybygg av hytter, enebolig, tomannsbolig og flermannsboliger.

    Vi tilbyr også digitalisering av tegninger. Tegningene kan leveres som PDF, DWG, IFC og RVT. Det er også mulighet for andre filformat.

  • Anton Arkitekt har bred erfaring med byggesaker. Vi kan hjelpe med reguleringsendring, dispensasjoner, søknad om utvidet bruk av vei, overvannsplaner, nabovarsel, og alt som har med tiltak på bolig å gjøre.

    For mange tiltak er det lovpålagt med en profesjonell ansvarlig søker, men vi bistår også kunder som ønsker hjelp til en søknad som er fritatt fra ansvarsrett.

  • Søknadstegninger er tegninger som er nødvendige for å vise kommunen hva en skal bygge. Som regel innebærer det plantegninger, snitt, visualisering og fasadetegninger, i tillegg til situasjonskart og terrengprofil.

    Selv om detaljnivået er tilstrekkelig for en søknad, kan de som utfører arbeidet ha behov for mer informasjon. Arbeidstegninger er tegninger med større detaljnivå og millimetermål. Der vises plassering av vinduer, dører, vegger og tekniske installasjoner.

    For et tilbygg er typiske arbeidstegninger plantegning for tømrer, vindusskjema, dørskjema og fundamentplan.

  • For å skape forutsigbarhet for begge parter, gir vi ofte fastpris på arbeidet. Hvert prosjekt har sine egne utfordringer og tilgjengelig tegningsunderlag varierer. Derfor må vi som regel se på saken før vi kan gi et pristilbud.

    I prosjekter hvor det er vanskelig å anslå omfanget, er det mest hensiktsmessig med medgått tid. For eksempel hvis en enebolig mangler ferdigattest. Timeprisen vår er 1300 NOK inkl. mva.

  • Noen arbeidsoppgaver varierer fra prosjekt til prosjekt. Et typisk eksempel er besvarelse av nabomerknader. Ofte har naboene ingenting å innvende, men det hender at det kommer merknader. Derfor utføres arbeid med nabomerknader etter medgått tid. Timeprisen vår er 1300 NOK inkl. mva.

  • I utgangspunktet er saksbehandlingstiden for en byggesøknad 12 uker, men det finnes en rekke unntak. Hvis en søker tillatelse i ett trinn uten merknader, dispensasjonssøknad eller behov for uttalelser, er saksbehandlingstiden 3 uker. Det samme gjelder søknad om midlertidig brukstillatelse og ferdigattest.

    Om det er behov for dispensasjon, samtykke fra naboen til plassering, uttalelse fra offentlig myndighet, hvis det er kommet nabomerknader eller hvis det søkes om rammetillatelse, er saksbehandlingstiden 12 uker.

    Å innhente samtykke fra arbeidstilsynet før innsending av søknad (næring) og å få uttalelse fra en annen offentlig myndighet (innen 4 uker fra mottatt søknad), forlenger prosessen. Ofte blir saksbehandlingstiden 12+4 uker når en annen myndighet som byantikvaren må uttale seg.

  • Rammetillatelse innebærer at en får godkjenning til «rammene» i prosjektet. Det innebærer blant annet plassering, utforming, og tilgang til vei, vann og avløp. På dette tidspunktet er det ikke krav om at prosjektet er detaljprosjektert. Ofte søkes det om rammetillatelse fordi det ikke er bestemt hvem som skal utføre jobben enda. Saksbehandlingstiden for rammetillatelse er 12 uker.

    Søknad om igangsettingstillatelse betyr at en søker om å begynne arbeidet. På dette tidspunktet må eventuelle vilkår i rammetillatelsen være innfridd, tilstrekkelig prosjektering må være på plass, og en må ha bestemt hvem som skal utføre arbeidet.

    Det hender at en søker om igangsettingstillatelse i flere omganger, for eksempel først tillatelse til grunn- og betongarbeid og så tillatelse til resten av byggearbeidet senere. Igangsettingstillatelse har 3 ukers saksbehandlingstid.